HTML

De miért a Linux?

A Linux biztonságos (nincsenek kártevők, azaz vírusok, spyware-ek, worm-ok stb.), erőforrásigénye kisebb (a régi gépeden is gyorsan és látványosan fut), frissítése egyszerű (nemcsak az operációs rendszer frissül, hanem a programjaid is) + még sok minden, amiről itt olvashatsz. Ja, és ingyenes az operációs rendszer és a sok (tíz)ezer felhasználói program!

Friss topikok

Linkblog

1. Melyik disztribúciót válasszam (+ egy kis játék)?

2009.07.17. 16:02 kázoli

Amikor az ember a Linux felé tendál, az első kérdés az, hogy "Melyik disztibúciót (azaz változatot) válasszam?"

Hoppá! Máris megakadtál? Tény az, hogy a Linux esetében nem olyan egyszerű a dolog, mint a Windows-nál vagy a Mac OS X-nél, ahol 1 (vagy nem sokkal több) változat közül lehet választani. Linux disztribúcióból (más néven disztróból) több száz létezik, ezek közül 1-2 tucat is a reális választási lehetőségek kategóriájába tartozik. Mivel a Linux szabad forráskódú rendszer, ingyenesen terjeszthető és általában tetszőlegesen módosítható, sokféle változat rendelkezik saját, az illető változatért annak kényelme, képességei, szolgáltatásai stb. okán rajongó felhasználókkal.

Ez viszont lehetővé teszi azt is, hogy

  1. nem egy-két monopolisztikus helyzetben lévő gyártó (...) egyféle és borsos árú termékéből kell választani,
  2. a felhasználó saját kényelmét, ismereteit, igényeit, érdeklődési körét stb. figyelembe véve dönthet arról, hogy mit használ.

Ha jobban meg akarjuk érteni a dolgot, fogjuk fel úgy, hogy a Linux csak a rendszermag (= kernel; ez persze más operációs rendszerekben is van), és a szoftvert (böngészők, média lejátszók, levelező programok, szövegszerkesztők stb.) e köré építik. Ez a rendszermag egyrészt a felhasználók sokféle, kisebb-nagyobb teljesítményű hardveréhez illeszkedik (igen, Linux operációs rendszerrel egészen öreg hardvert is működtethetünk!), másrészt a Linuxhoz iszonyú mennyiségű szabad (értsd: igyenes) szoftver áll rendelkezésre, ezért is nehéz lenne egyetlen egy olyan disztrót megalkotni, ami mindenkinek jó. Ez más operációs rendszereknél sem sikerült, mivel az emberek nem egyformán és nem ugyanazokra a célokra használják a számítógépüket. Ezért aztán a Linux esetében a többféle igény kielégítése ú.n. választék (nem rossz, mi?) segítségével történik, és ez az, ami az élet más területein is működik.

És most egy kis játék! Az alábbi link egy olyan oldalra visz, ahol teszt-módszerekkel lehet kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb Linux változatot:

http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?select_lang=true

Jó mulatságot!

Szólj hozzá!

Címkék: linux szoftver ingyenes kernel disztribúció disztro linux választó

A bejegyzés trackback címe:

https://linuxozz.blog.hu/api/trackback/id/tr361251675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása