HTML

De miért a Linux?

A Linux biztonságos (nincsenek kártevők, azaz vírusok, spyware-ek, worm-ok stb.), erőforrásigénye kisebb (a régi gépeden is gyorsan és látványosan fut), frissítése egyszerű (nemcsak az operációs rendszer frissül, hanem a programjaid is) + még sok minden, amiről itt olvashatsz. Ja, és ingyenes az operációs rendszer és a sok (tíz)ezer felhasználói program!

Friss topikok

Linkblog

Miért használjunk Linuxot?

2009.06.01. 18:32 kázoli

  1. Mert ingyenes. A legtöbb disztribúció telepítése, továbbadása, újratelepítése és módosítása, azaz saját kedvünk és ízlésünk szerinti átdolgozása (nagyon kevés kivétellel) ingyenes. A rendszer módosítása nem sért szerzői jogi törvényeket.
  2. Mert nem kell bíbelődni a telepítéssel. A Windows-zal ellentétben egy Linux disztribúció telepítéséhez nem kell a kezünk ügyében tartani, és a megfelelő pillanatban behelyezni az eszközillesztő meghajtókat tartalmazó számos CD-t. Nincs szükség CD-kre a felhasználói programok telepítéséhez sem. A Linux ugyanis a létező hardverek legnagyobb részét már telepítéskor felismeri, és regisztrálja, a programok pedig úgynevezett csomagtárolókból (az operációs rendszert is tartalmazó telepítő lemezről vagy letöltés útján) telepíthetők. Egy Linux-rendszert szinte soha nem kell újraindítani szoftverek telepítése után!
  3. Mert gyors. A telepített rendszer hardverigénye kisebb, mint egy Windows vagy Mac operációs rendszeré. Vannak speciálisan kis harverigényű disztribúciók, azaz Linux-változatok is (pl. Xubuntu, Puppy Linux, Damn Small Linux) már kevéssé korszerű, vagy éppen egészen régi, a szekrény mélyén lapuló gépekhez.
  4. Nincs fertőzésveszély. Linux rendszerekre (jelenleg) nincsenek kártékony programok, vírusok, trójaiak, férgek stb. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy a jövőben nem is lehetnek, de manapság ilyen jellegű támadásoktól nem kell tartani. A Linux rendszerek felépítése egészen más, mint a Windows rendszereké, ezért sokkal nehezebb a kártevők telepítése és terjedése. Léteznek ugyanakkor Linux alól futtatható ingyenes víruskereső programok, ezekkel pl. windowsos könyvtárakat vagy a Linux alatt letöltött fájlokat lehet megvizsgálni.
  5. Ingyenes szoftverek (tíz)ezrei. Ezekkel szinte minden feladat megoldható. Többféle változatban állnak rendelkezésre irodai (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs), webböngésző, levelező, üzenetküldő, zene- és video-lejátszó programok, de a digitális fényképezőgépek kezelése, és a fotók rendszerezése/szerkesztése is könnyedén megoldható. Sőt, vannak olyan ingyenes kiegészítők, pl. a Wine vagy a Playonlinux programok, amelyekkel rengeteg Windows operációs rendszerhez írt játék és egyéb szoftver futtatható!
  6. Könnyen egyéni ízlésre szabható. Sokféle disztribúció áll rendelkezésre, ezekhez többféle kezelőfelület választható, és igen széles az egyéni színek, hangok, grafikus trükkök beállítási skálája.
  7. Többféle használati mód. Egy Linux-rendszer telepíthető a meglévő Windows vagy Max OS mellé is, és a számítógép indításakor válaszhatjuk ki, hogy melyiket akarjuk használni. Megfelelő megoldások vannak arra, is hogy a kiválasztott disztribúciót USB-meghajtóra, vagy éppen Windows alól, mitegy programként futtatható módon, a Windows megbolygatása nélkül telepítsük. Sok disztribúció készít próba CD-t (ú.n. Live CD), amelyek tapasztalatszerzés és ismerkedés céljából telepítés nélkül is kipróbálhatók/futtathatók a számítógépen.
  8. Készséges segítségnyújtás. A Linux-közösség rengeteg tapasztalattal rendelkezik, amit szívesen megoszt másokkal. Számtalan segítségnyújtó hely létezik a világhálón, ahol könnyen meg lehet találni a kész megoldásokat, vagy segítséget lehet kérni – és készséggel ki is segítenek.

Szólj hozzá!

Címkék: linux szoftver ingyenes segítségnyújtás ubuntu

A bejegyzés trackback címe:

https://linuxozz.blog.hu/api/trackback/id/tr401157357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása